Nauka
0

Google pokrenuo Orkut

Klix.ba
Nastojeći da postane puno više od search engine-a, Google je pokrenuo Orkut - servis za druženje.

Prema riječima odgovornih iz Google-a, Orkut je online zajednica dizajnirana za prijatelje, a kako se kaže na site-u, Orkut je online zajednica koja povezuje ljude preko mreže pouzdanih prijatelja.

Predstavnik Google-a dalje navodi da je Orkut nezavisni projekat jednog od njihovih inženjera, Orkut-a Buyukkokten-a, koji ga je razvio u svoje slobodno vrijeme. U Google-u inače traže od svojih zaposlenih da jedan dan u sedmici posvete svojim ličnim projektima. Buyukkokten je razvio Orkut.com sa nekolicinom drugih inženjera. I iako je Orkut.com, kao jedan takav projekat nevezan sa Google-om, sva tehnologija koja nastane na ovaj način ostaje u Google-ovom vlasništvu.

I Google News, Google-ov servis za vijesti je nastao na isti način, kao lični projekat inženjera Krishna Bharat-a. Orkut, ukoliko postane dio Google-a, bio postao još jedan od signala da Google ipak, uprkos njihovim dosadašnjim najavama, ima aspiracije da postane portal. Kruže glasine da je Google ranije ponudio da kupi Friendster, online servis slične namjene, no niko iz Google-a ne želi da to komentariše.

www.info.ba