Američka studija
0

Gojazna djeca podložnija alergijama

Sarajevo-x.com
Gojazna djeca imaju veći rizik da obole od alergija nego njihovi vršnjaci koji imaju normalnu tjelesnu težinu, zaključci su nedavno provedene studije, objavili su američki mediji.

U istraživanju koje je sproveo Institut 'National Health and Nutrition Examination Survey' učestvovalo je više od četri hiljade djece u dobi od dvije do 19 godina, a dobiveni rezulatati su pokazali da 26 procenata pretile djece ima povećan rizik od obolijevanja od neke vrste alergije, dok je njih čak 56 procenata podložno alergijama na neku vrstu hrane.

"Studijom smo dokazali vezu između gojaznosti i alergija, no ipak sa sigurnošću ne možemo reći da veća tjelesna masa, od 'dozvoljene' uzrokuje alergije, za to su ipak potrebna dodatna istraživanja", kazala je Darryl Zeldin, zamjenica direktora instituta koji je sproveo istraživanje.

U svijetu je sve veći broj pretile djece, a isto tako sve više djece i tinejdžera obolijeva od alergija, upravo radi toga su naučnici i proveli ovu studiju jer kako kažu, alergije polako poprimaju epidemijski oblik, a ista stvar se dešava i sa gojaznošću.

"Kako pretilost tako i alergije uzimaju sve više maha posljednjih nekoliko desetljeća zbog toga je veoma važno preventivno djelovati i ukoliko je moguće spriječiti ove epidemije. Roditelji moraju povesti više računa o ishrani svoje djece, jer su do sada brojne studije dokazale da su gojazna djeca ne samo podložnija alergijama, već i brojnim drugim opasnijim bolestima", zaključila je Zeldin.