Nauka
0

Glupi poslovi uspavljuju mozak

Sarajevo-x.com
Dosadni poslovi u stanju su "prebaciti" naše misli na “autopilot”, što u prijevodu znači da ozbiljno možemo zabrljati izvršavajući najprostije radnje.

Monotoni zadaci uključuju “mod za odmaranje” našeg mozga, željeli mi to ili ne, rezultati su istraživanja National Academy of Sciences.

Naučnici du došli do otkrića da se greške mogu predvidjeti 30 sekundi prije nego ih napravimo zahvaljujući strukturi naših moždanih aktivnosti.

Tim stručnjaka se nada skorom dizajniranju monitora koji oglašava znake upozorenja namijenjene pilotima i drugim koji se nađu u kritičnim situacijama.

Stručnjaci su posebno istakli da bi ovi uređaji bili namijenjii osobama koje obavljaju monotone poslove, na kojima je teško održati koncentraciju. To npr. mogu biti poslovi službenika pasoške ili imigracione kontrole.

“Mogli bismo kreirati uređaj koji bi se nalazio na glavama ljudi koji donose jednostavne odluke”, izjavio je dr. Eichele sa Univerziteta u Bergenu, Norveška.

“Bili bismo u stanju izmjeriti signal i dati povratnu informaciju korisniku da se nalazi u stanju u kojem, odluke koje treba donijeti, nisu ispravne”, objasnio je naučnik.

S obzirom da se stanje “uspavanog” mozga javlja 30 sekundi prije nego što nastupi eventualna greška u radu, moguće je kreirati sistem upozorenja koji napominje ljude da se koncentrišu i da budu pažljiviji.

Ovaj uređaj bi uveliko poboljšao sigurnost na radnom mjestu i poboljšao neke od ključnih performansi, kao što su vožnja, rentgenska analiza ili aktivnosti aerodromskih zaštitara.

Ali ovako zamišljeni skeneri nisu nosivi niti su dovoljno praktični za svakodnevne životne radnje. Sljedeći korak bi bio otkriti da li bi mobilni aparati bili u mogućnosti detektovati ovaj fenomen, objavio je BBC.