|

Globalno zatopljenje ide prema 3,5 stepeni Celzijusa

Globalno zatopljenje ide prema 3,5 stepeni Celzijusa
0
F
FENA
7.12.2011. u 09:34
4
komentara
0

dijeljenja
Globalno zatopljenje ide prema 3,5 stepeni Celzijusa
Na ovogodišnjoj Konferenciji o klimatskim promjenama koja se održava u Durbanu stručnjaci su u utorak istakli da bi se zbog globalnog zatopljenja i sve intenzivnijeg ispuštanja stakleničkih plinova, temperatura na Zemlji mogla povećati za 3,5 stepeni Celzijusa.
Na prošlogodišnjoj UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u Cancunu zaključeno je da mora doći do smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova koji bi omogućili da se porast svjetske temperature zadrži ispod 2 stepena Celzijusa, koliko je ona iznosila prije početke industrijske revolucije.

S obzirom na sve veće i sve brže ispuštanje stakleničkih plinova, vlade više nemaju dovoljno vremena za ostvarenje postavljenih zadaća i nisu u stanju porast temperature zadržati ispod dva stepena Celzijusa, rečeno je na marginama UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

Nastojanja da se povećanje temperature, odnosno efekt stakleničkih plinova smanji bit će vrlo teška i iznimno skupa, zaključila je grupa naučnika koja je provela istraživanje o ispuštanju stakleničkih plinova za firme Climate Analytics i Ecofys.

Postizanje sveobuhvatnog klimatskog sporazuma "trenutno je možda izvan dosega", smatra glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon, pošto su Kina i Indija blokirale evropske planove o pregovorima o novom sporazumu koji bi obavezao sve potpisnice da se pridržavaju obećanja o smanjenju zagađenja. Evropske smjernice prema novom sporazumu koji bi stupio na snagu nakon 2020. centralna je tema pregovora 194 učesnice UN-ove konferencije.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...