Nauka
0

Globalno zagrijavanje uzrok konflikta u 21. stoljeću

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stručnjaci su na prvoj debati o klimatskim promjenama UN-ovog Vijeća sigurnosti u Oslu najavili da suša, poplave i rastuća mora, kao posljedica globalnog zagrijavanja mogu potaći određene konflikte u predstojećim decenijama.

Siromašna tropska područja u Africi i Aziji će vjerovatno u najvećoj mjeri osjetiti posljedice globalnog zagrijavanja. Ova područja će vršiti pritisak na bogate nacije što će dovesti do međudržavnih konflikta.

"Globalno zagrijavanje može prouzrokovati teške konflikte", rekao je Janos Bogardi, direktor UN-ovog univerzitetskog instituta za okoliš i sigurnost u Bonnu.

"Najopasnije je pustošenje zemlje i degradacija", dodao je Bogardi. Njegov tim također tvrdi da će klimatske promjene natjerati milione ljudi da napuste svoje domove što će prouzrokovati iseljavanja i prenaučenost određenih mjesta.

U budućnosti, povećanje nivoa mora nastalo uslijed otapanja glečera, moglo bi potopiti određene dijelove nekih država. Posljedica će biti velike migracije i konflikt oko preostalih dijelova zemlje.

"Klimatske promjene ugrožavaju državnu i sigurnost općenito", rekao je profesor mirovnih studija na Univerzitetu Bradford u Engleskoj.

Studija koju su izradili vodeći naučnici u svijetu, a koja je objavljena 6. aprila, također upozorava da bi klimatske promjene mogle ugroziti sigurnost i prouzrokovati glad, brojne migracije i opasna oboljenja.

Studija naglašava da će promjene u klimi najviše osjetiti siromašne i pritom gusto naseljene države. Izbjeglice koje su iz svoje domovine otišli iz političkih razloga mogu se nadadti povratku domovini, ali "klimatske izbjeglice" kada jednom odu, nikada se neće vratiti u svoju domovinu.

Nučnici tvrde da ugrožavanje okoline može biti jedan od uzoraka za terorizam. Naime, vođa Al Qaede, Osama bin Laden, 2002. godine optužio je SAD da svojom industrijom i plinovima uništavaju prirodu više nego bilo koja druga nacija.