Nauka
0

Globalno zagrijavanje ubrzava morske valove

Sarajevo-x.com
Istraživanja o posljedicama globalnog zagrijavanja pokazuju da se iz dana u dan povećava ubrzanje velikih okeanskih valova. Geofizičari tvrde da zagrijavanje Zemljine površine uzrokuje značajno ubrzanje valova svjetskih mora koji bi mogli ugrozite živote miliona ljudi.

Stručnjaci sa kanadskog Univerziteta Columbia, John Fyfe i Oleg Saenko mjerili su jačinu okeanskih valova tokom 20. i 21. stoljeća.

"Iznenadili su nas rezultati koje smo dobili. Nismo očekivali da će svjetska mora tako brzo reagovati na klimatske promjene", izjavio je Fyfe.

Na osnovu ovog istraživanja, stručnjaci su došli do saznanja da je globalno zagrijavanja već odavno počelo uticati na brzinu valova mora, ali do sada ove promjene nisu konstatirane zbog nepovoljnog položaja instrumenata za mjerenje. Na osnovu ovih podataka, stručnjaci vjeruju da bi do kraja 21. stoljeća brzina valova mogla porasti za čak 40 posto.

"Znali smo da globalno zagrijavanje ostavlja posljedice i na brzinu valova, ali sigurno nismo očekivali da će ona rasti ovim intenzitetom", dodao je Fyfe.