Nauka
0

Globalno zagrijavanje moglo bi biti dva puta veće od očekivanog

NINA
Klimatsko otopljenje, u slučaju dvostruko veće emisije plinova koji potiču efekat staklenika, moglo bi biti dva puta veće nego što se predviđalo, i umjesto očekivanog porasta od 5,8 stepeni, dostići 11 stepeni Celzijusa.

Tu tvrdnju iznijela je, kako je javila agencija AFP, ekipa primariusa Davida Stanforda s Oxfordskog univerziteta na osnovi više od 2.000 izvedenih simulacija.

Njihova istraživanja, čije rezultate je objavila britanska naučna revija Nature, ukazuju da bi prosječne temperature na Zemlji mogle porasti od 1,9 do 11,5 stepeni Celzijusa, ako se udvostruči količina ugljikovodičnih plinova koji se emitiraju u atmosferu.

Prema trenutnim službenim predviđanjima, porast temperature bio bi između 1,4 i 5,8 stepeni Celzijusa.

Oxfordski istraživači uključili su u istraživanje veliki broj ljudi, više desetina hiljada, i to ne samo naučnika koje su kontaktirali Internetom. Dali su im razne podatke i tražili da na svojim osobnim kompjuterima izvedu simulacije na osnovi tih podataka.

Svako od njih je to uradio bazirajući svoje simulacije na različitim parametrima. Međutim, istraživači primariusa Stanforda uzimali su u obzir samo one simulacije koje su na realistični način prikazale klimu u Zemljinoj prošlosti.

Njihovo istraživanje još nije konačno. Objavljeni rezultati su još preliminarni jer se zasnivaju na više od 2.000 dobivenih simulacija.

U svakom slučaju i ovo što su do sada utvrdili veliki je napredak u razumijevanju odnosa temperature i količine emitiranih plinova koji izazivaju efekat staklenika.