Nova upozorenja naučnika
20

Globalno zagrijavanje dovodi do otapanja himalajskih glečera

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Klimatske promjene predstavljaju sve veću prijetnju za glečere pronađene u planinama Hindu Kush i Himalaji, prema rezultatima nove studije.

Ako se globalna emisija ugljendioksida ne smanji u iznimno kratkom periodu, dvije trećine ovih ogromnih ledenih ploha bi moglo nestati, pokazuje studija.

Čak i ako svijet bude utjecao na ograničenje porasta temperature na 1,5 stepeni celzija još ovog stoljeća, najmanje jedna trećina leda će se ipak istopiti.

Važno je naglasiti da su ovi glečeri glavni izvor vode za 250 miliona ljudi koji žive u osam različitih zemalja.

Planinski masivi K2 i Mount Everest samo su jedan dio smrznutih Hindu Kusha i himalajskih nizova koji sadrže više leda nego bilo gdje drugdje na Zemlji izuzmemo li polarna područja.

Međutim, ova ledena polja mogla bi da se pretvore u golu stijenu za nešto manje od jednog stoljeća zbog rastućih temperatura, kažu naučnici.

Tokom narednih nekoliko decenija topljenje bi se moglo ubrzati zahvaljujući zagrijavanju i povećanom zagađenju zraka prouzrokovanom rastom svjetske populacije, prenosi BBC.

Zagađivači zraka primarno dolaze iz indogangske ravnice, jednog od najzagađenijih područja na svijetu. Prljavi zrak pogoršava situaciju u vezi s glečerima tako što dovodi do deponovanja ugljika i prašine u ledu, što dovodi do ubrzavanja otapanja.

Ukoliko globalna temperatura poraste za dva stepena celzija, onda bi pola glečera nestalo do 2100. godine. Čak i ako svijet poduzme dramatične akcije i ograniči zagrijavanje na 1,5 stepeni do kraja stoljeća, 36 posto glečera će nestati.