Upozorenje iz Rusije
18

Globalno zagrijavanje bi moglo probuditi "stare" opasne viruse i bakterije

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Otapanje permafrosta zbog globalnog zagrijavanja moglo bi ne samo dovesti do oslobađanja metana i mogućeg uništenja arktičke infrastrukture, nogo i do buđenja "starih" virusa i bakterija, stiglo je upozorenje iz Rusije.

Govoreći za TV kanal Zvezda, diplomat Nikolaj Korčunov je otkrio da je Rusija predložila projekt o biološkoj sigurnosti Arktičkom vijeću, međuvladinom forumu koji čine osam zemalja. a koje imaju suverenitet nad kopnom unutar Arktičkog kruga.

Korčunov koji služi kao ambasador u ministarstvu vanjskih poslova, predsjedava Komitetom visokih zvaničnika Arktičkog vijeća.

"Postoji rizik od buđenja starih virusa i bakterija. Zbog toga je Rusija pokrenula projekt biosigurnosti u okviru Arktičkog vijeća", kazao je on napominjući da će zadatak biti razraditi niz rizika i opasnosti u vezi sa degradacijom permafrosta i budućim zaraznim bolestima.

Korčunov nije prvi koji je ukazao na ovu potencijalno razornu posljedicu krlimatskih promjena. Ranije ove godine je ruski naučnik Sergej Davidoom upozorio da bi topljenje perfmafrosta moglo rezultirati pojavom historijskih ekosistema na površini, a to uključuje i viruse. On je kazao da je veći dio ruskog teritorija permafrost koji se nije topio milion godina, a prahistorijski virusi, od kojih bi neki mogli biti ekstremno opasni, mogli bi se nalaziti u njemu.

U proteklim godinama ruski predsjednik Vladimir Putin postao je mnogo otvoreniji kada je riječ o klimatskim promjenama te je često upozoravao na opasnost od globalnog zagrijavanja, koje prijeti ekosistemima i okolini, uključujući permafrost. On je istakao da 65 posto Rusije čini permafrost, tako da bi ekološka promjena imala ogromne posljedice na rusku infrastrukturu te bi predstavljala težak udarac na ekonomiju.

"To utiče na cjevovode, naseljene distrikte napravljene na permafrostu i drugo. Ako se istopi 25 posto slojeva permafrosta koji su blizu površine do 2100. godine, što iznosi oko tri do četiri metra, osjetit ćemo velike posljedice", poručio je Putin.