Nauka
0

Giboni se od predatora brane pjesmom

Sarajevo-x.com
Kada bjeloruki gibon spazi leoparda, umjesto da bježi u suprotnom pravcu, ovaj dlakavi majmun se približava svom predatoru i pjeva pjesmu.

Naučnici su otkrili da divlji giboni na Tajlandu imaju jedinstvene pjesme kao alarmne pozive za druge gibone. Ovo otkriće bi moglo pomoći u otkrivanju evolucije govornog jezika kod ljudi.

Mislilo se da su zvukovi koje životinje stvaraju samo znakovi njihovog raspoloženja. Ipak, životinjski zvuci često služe za prenošenje specifičnih detalja o okruženju drugim životinjama iz vrste.

Na primjer, vervet majmuni se oglašavaju na jedan poseban način kada spaze zmiju, upozoravajući druge da prate tlo, a na drugi način upozoravaju na orla, kada daju znak ostalim da gledaju prema nebu, objasnio je Klaus Zuberbühler psiholog i primatolog sa Univerziteta St.Andrews u Škotskoj.

Giboni su poznati po svom glasnom pjevanju u jutarnjim satima, često koordinirajući pjevanje sa svojim partnerima.

Primatolozi, na čelu sa Esther Clarke sa Univerziteta St. Andrews, su posmatrali bijeloruke gibone u Khao Yai nacionalnom parku na Tajlandu. Da bi vidjeli kako ovi primati reaguju na predatore, istraživači su koristili lažne životinje koje su odgovarale tipičnim predatorima gibona.

Giboni većinu svog života provedu na granama na visini od 20 do 30 metara. Kada spaze predatora, koji se nalaze na tlu, giboni se spuštaju na visinu od 5 do 10 metara i pjevaju im.

''Očekivali smo da će giboni bježati od svojih predatora'', rekla je Clarke. Ovo ponašanje gibona bi se moglo objasniti kao ''upozorenje predatorima da su opaženi, te da je dalji lov besmislen''.

Dokazi koje je ponudilo istraživanje navodi na to da giboni pjevaju različite pjesme u zavisnosti od vrste predatora, izjavio je Zuberbühler, ali da bi se ovo potvrdilo potrebno je sprovesti dodatno istraživanje.