Istraživanje
0

Genijalci i luđaci imaju isti gen

Sarajevo-x.com
Mađarski naučnici potvrdili su staru narodnu izreku da je tanka linija između genijalnosti i ludosti, a 'krivac' za to je zajednički gen koji imaju.

Psiholozi su otkrili da svi kreativni ljudi imaju jedan gen koji se zove neuregulin 1. On igra važnu ulogu u razvoju mozga, a mutacija tog gena povezana je sa mentalnom bolestima kao što su psihoza, depresija, šizofrenija i bipolarni poremećaj ličnosti. Oni vjeruju da bi ovo istraživanje mogla objasniti zašto su 'geniji' poput Vincenta van Gogha i Sylvije Plath kod sebe razvili destruktivno ponašanje.

Istraživači sa Univerziteta Semmelweis u Mađarskoj okupili su grupu jako kreativnih i sposobnih volontera. Oni su morali odgovarati na seriju neuobičajenih pitanja, naprimjer: zamislite da su oblaci povezani trakom koja se spušta na zemlju, šta bi se desilo?

Bodovani su prema originalnosti i fleksibilnosti ponuđenih odgovora.

Ispitanici su ispunili upitnik o kreativnim dostignućima tokom života, prije nego što su istraživači uzeli uzorak krvi.

Zaključak istrage je bio da postoji direktna veza neuregulin 1 i kreativnosti. Ispitanici koji su imali ovaj gen imali su i veći broj bodova prilikom ocjenjivanja kreativnosti nego ispitanici sa drugačijim genima.

Vođa istraživačkog tima Szabolcs Keri kazao je da je ovo prva studija koja dokazuje da geni koji su povezani sa psihozama mogu imati brojne prednosti, odnosno može nam pomoći da razmišljamo kreativnije.

Studija je objavljena u žurnalu "Psychological Science".