Nauka
0

Genetski modifikovani miš šokirao naučnike

Sarajevo-x.com
Naučnici su bili šokirani nakon što su vidjeli genetski modifikovanog super miša sa nevjerovatnim fizičkim sposobnostima. Može trčati satima brzinom od 20 metara u minuti bez umora, živi duže, ima više seksa i jede više bez dobijanja masnih naslaga. Naučnici se pitaju, može li se isti metod primijeniti u medicini?

Naučnici doslovno nisu mogli vjerovati svojim očima kada su vidjeli šta sve može novi, genetski modifikovani miš, izvijestio je u petak The Independent.

Njegove fizičke sposobnosti su zapanjile naučnike koji se nadaju da će se jednog dana isti ili sličan metod moći primjeniti u proizvodnji lijekova koji bi pomogli ljudima s teškim bolestima.

Miš može trčati do šest kilometara brzinom od 20 metara u minuti, pet sati bez prestanka i bez umora. Naučnici su izračunali da je to napor ekvivalentan ljudskoj osobi koja vozi bicikl bez stajanja uz neku alpsku planinu .

Iako jede čak 60% više od "običnih" miševa, ovaj super miš se ne deblja i ne dobija masne naslage. Živi mnogo duže, a uživa u seksu u poznim godinama - tačnije, sposoban je pariti se tri puta više nego ostali miševi.

Američki naučnici koji su proveli ovu studiju i "stvorili" super miša, i sami su bili zapanjeni njegovim sposobnostima, s obzirom da je miš rezultat standardnih genetskih modifikacija jednog gena metabolizma, kojeg posjedujemo i mi.

Ipak, ni američki naučnici uključeni u stvaranje genetski modifikovanog miša, kao ni ostali širom svijeta, ne smatraju da je primaran cilj implementrianje znanja kako bi se modifikovao čovjek. Mnogi od njih smatraju da bi pak ova saznanja bila korisna u medicini, a naročito farmaceutici i proizvodnji lijekova.