Wired
0

Gdje se kriju vanzemaljci?

Sarajevo-x.com
Ako nikada ranije niste pomislili da nismo sami u svemiru, podaci koje su prikupile i još uvijek prikupljaju svemirske letjelice u potrazi za životom izvan Zemlje sigurno su u vama pobudile barem mrvicu sumnje. U svakom slučaju nema razloga za brigu, jer ukoliko jednog dana uspijemo pronaći druge oblike života unutar Sunčevog sistema, to sigurno neće biti "hodajući i pričajući zeleni čovjek", već možda nekoliko ćelija. Redakcija magazina Wired pozabavila se ovom temom i sastavila listu nebeskih tijela na kojima se možda kriju "mali zeleni".

1. Enceladus

Prema mišljenju stručnjaka, šesti po redu najveći mjesec Saturna djeluje kao najvjerovatnije mjesto života izvan Zemlje, zahvaljujući odgovarajućoj temperaturi i mogućem prisustvu vode i jednostavnih organskih molekula. Vjeruje se da oko 99 posto površine ledenog mjeseca čini upravo zaleđena voda, a postoje i velike šanse da se ispod površine nalazi voda u tekućem stanju. Također, podaci koje je 2005. godine prikupila svemirska letjelica Cassini, kada je prolazila pored Enceladusa, sugerišu prisustvo ugljika, vodika, dušika i kisika - organskih molekula koje su neophodne za razvoj života.

2. Europa

Jupiterov mjesec Europa također djeluje kao mogući dom "malih zelenih" s obzirom na prisustvo vode i vulkanske aktivnosti. Iako se površina čini zaleđenom, mnogi stručnjaci sumnjaju da se ispod nje krije ocean vode u tečnom stanju. S druge strane, vulkanska aktivnost mogla bi obezbijediti toplotu koja je važna za nastanak života, kao i druge važne hemikalije koje su potrebne živim organizmima. Naučnici se slažu da mikrobi mogu preživjeti u blizini hidrotermalnih otvora na Europi, kao što je to slučaj i na našoj planeti.

3. Mars

Kada je riječ o planetama, naš susjed je prvi na listi planeta na kojima bi možda uskoro mogli naći neki oblik života. Od svih planeta Sunčevog sistema Crvena planeta ima najviše sličnosti sa Zemljom, naročito kada je riječ o veličini i temperaturama. Na polovima su primijećene velike zaleđene vodene površine, pa i ovdje postoji osnovana sumnja da se ispod površine nalazi tečna voda. Atmosfera Marsa nije dovoljno snažna da zaštiti planetu od smrtonosnog Sunčevog zračenja, iako se ispod površine možda kriju mikrobi. Sve je više dokaza da je Mars u prošlosti bio mnogo pogodniji za razvoj života. Naime, geološka obilježja impliciraju da je površinom Marsa nekad davno tekla voda te da je bilo mnogo vulkanske aktivnosti, koje danas više nema.

4. Titan

Saturnov najveći mjesec dospio je na listu glavnih osumnjičenika za "sakrivanje" vanzemaljaca, jer je njegova gusta atmosfera bogata tvarima koje inače signaliziraju prisustvo živih organizama. Na primjer, zrak na Titanu je bogat metanom kojeg obično uništava Sunčeva svjetlost. Na Zemlji, oblici života neprestano nadopunjuju količine metana, što vodi ka zaključku da su možda upravo živi organizmi odgovorni za prisustvo metana na Titanu. Prema riječima stručnjaka, ukoliko na ovom mjesecu postoji tečna voda, sigurno se nalazi duboko ispod ledene površine.

5. Io

Jupiterov mjesec Io je jedan od od malobrojnih mjeseca unutar Sunčevog sistema koji ima atmosferu sastavljenu od kompleksnih hemikalija potrebnih za nastanak života. Io je smješten unutar Jupiterovog magentnog polja zbog čega je konstantno izložen smrtonosnom zračenju, pa se ovaj mjesec nalazi na dnu liste mjesta gdje bismo jednog dana mogli pronaći vanzemaljske oblike života. Njegova "divlja" površina djeluje veoma negostoljubiva, a zbog čestih niskih temperatura prisustvo života se čini gotovo nemoguće.