Važno saznanje
0

Galapagos kornjače ipak nisu izumrle

Sarajevo-x.com
Davno izgubljene, ogromne i spore Galapagos kornjače možda i dalje naseljavaju Izabela ostrvo iz Galapagos arhipelaga. Naučnici sa Univerziteta Yale, vjeruju da životinja za koju se vjerovalo da je izumrla prije 150 godina i dalje postoji.

Poznati naučnik i utemeljitelj teorije o evoluciji Charles Darwin bio je inspirisan Galapagos kornjačama u svom istraživanju, a naučnici sa Univerziteta Yale koristili su DNK isječke kao dokaze da velike kornjače još postoje.

"Koliko mi znamo ovo je prvi put da smo otkrili postojanje genetskog traga velikih kornjača u nekim od vrsta danas", rekao je jedan od autora Ryan Garrick, prenosi Huffington Post.

Biolozi su analizirali više od 2.000 živih kornjača i uporedili njihov genetski materijal sa genetskim materijalom C. Elephantopusu. Podaci su otkrili da gen 84 žive kornjače može biti objašnjen samo ako se prihvati da su im roditelji neke od davno izumrlih vrsta. U 30 slučajeva parenje se odigralo u posljednjih 15 godina, a s obzirom na to da im je životni vijek i do 100 godina, naučnici vjeruju da su im roditelji još uvijek živi.

Međutim, ukoliko naučnici i ne budu u mogućnosti da pronađu navodno izumrlu vrstu, može se obaviti ciljno razmnožavanje genetskog materijala izumrlih kornjača i tako će biti spašena vrsta. Ime tog projekta je Lazarus projekt. Teoretski ovo znači da naučnici mogu spasiti vrstu koja je izumrla ukoliko postoji dovoljno genetskog materijala.

Kada je Charles Darwin putovao pored ostrva Galapagos 1835. primijetio je da samo tamo postoje ogromne spore kornjače, što ga je inspirisalo za teoriju prirodnog odabira.