Nauka
0

Francusko-njemački dvojac dobio Nobelovu nagradu za fiziku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuz Albert Fert i Nijemac German Peter Gruenberg u utorak su dobili Nobelovu nagradu za fiziku za 2007. godinu za otkriće koje omogućuje milijardama korisnika kompjutera da uskladište gomile podataka na hard drajvove svojih kompjutera.

Ta tehnoogija "također se može smatrati prvom istinskom primjenom obećavajućeg polja nanotehnologije" koja se također može primjenjivati i na izuzetno malim aparatima, navodi Švedska kraljevska akademija u obrazloženju nagrade, javio je AP.

"Primjene tog fenomena revolucionalizirale su tehnike za uzimanje podataka s hard diskova. Oktriće također igra ključnu ulogu u raznim magnetskim senzorima kao i za razvoj nove generacije elektronike", navodi se u obrazloženju nagrade.

Tokom 1988. godine Fert i Gruenberg su neovisno jedan od drugoga otkrili fizički efekt zvani veliki magnetni otpor. U tome porocesu veoma slabe promjene u magnetizmu stvaraju veće promjene u električnom otporu. Tako se informacija koja se magnetski skladišti na hard disk može pretvoriti u električni signal koji kompjuter čita.

Nagrade za hemiju, književnost, mir i ekonomiju bit će objavljene do 15. oktobra.

Nagrada za mir objavljuje se u Oslu, dok se ostale nagrade objavljuju u Stockholmu. Nagrade, od kojih svaka vrijedi 1,5 miliona dolara, uspostavljene su po želji švedskog industrijalca Alfreda Nobela.

Nobelove nagrade redovno se uručuju dobitnicima 10. decembra na godišnjicu smrti njihovog tvorca.