Nauka
0

Francuska objavila tajne NLO dokumente skrivane 50 godina

Sarajevo-x.com
Francuska je postala prva zemlja koja je otvorila dokumentaciju o neidentificiranim letećim objektima (NLO). Nacionalna svemirska agencija je u četvrtak objelodanila web stranicu na kojoj je dokumentovala više od 1.600 promatranja koja obuhvataju pet desetljeća.

Postojeća arhiva, koja će se ažurirati kako budu prijavljivani novi slučajevi, detaljno će katalogizirati sve slučajeve, od onih koji se lako mogu opovrgnuti pa do onih koji će zapanjiti i najtvrdoglavije naučnike.

U Francuskoj su neindentifikovani leteći objekti uvijek privlačili veliki interes. Postoji čak bezbroj teorija zavjere o tome kako vlada ne dozvoljava otkrivanje dokaza o postojanju NLO da ne bi uznemirila javnost.

Mnogi slučajevi koji su prijavljeni na web stranici ne shvataju se ozbiljno, ali slučajevi koji se podudaraju - a takav je posljednji put prijavilo hiljade ljudi u Francuskoj - evidentiraju izgorijele tragove i praćenja radarom koja su zabilježila letove i ubrazanja, a koja se suprotstavljaju zakonima fizike, uzimaju se veoma ozbiljno.

Od 1.600 registrovanih slučajeva od 1954. godine, oko 25% njih kvalificirani su kao ''tip D''. To znači, ''uprkos dobrim ili veoma dobrim podacima i uvjerljivim svjedocima, suočeni smo sa nečim što ne možemo objasniti'', rekao je Jacques Patenet, inžinjer u odjelu za studije o neidentificiranim letećim objektima u nacionalnoj svemirskoj agenciji.

Spekulacije o tome da vlada krije dokaze o neobičnim dešavanjima, Patenet nije moga niti opovrgnuti ali ni sa sigurnošću potvrditi. ''Nemamo konačnih dokaza da vanzemaljci prouzokuju ove neobjašnjive fenomene, ali nemamo ni dokaza o tome da ih ne prourokuju'', dodao je Patenet.

Web stranica, čiji je server pao zbog velike posjećenosti nekoliko sati nakon što je objavljena, dobro je organizovana i sadrži skenirane policijske izvještaje o prijavljenim slučajevima građana koji su mislili da su bili u bliskom susretu sa vanzemaljcima.