Već je u funkciji
18

Francuska gradi podvodni laboratorij na dubini od 2.450 metara

D. B.
Novi podvodni laboratorij na potpuno daljinsko upravljanje gradi se blizu Marseja u Francuskoj.

Riječ je o laboratoriju pod nazivom Laboratoire Sous-marin Provence Méditerranée (LSPM), koji predstavlja vrhunsko podvodno istraživačko postrojenje smješteno 40 kilometara južno od Toulona. Ovo je prvi laboratorij ove vrste u Evropi, koji je zapravo već u funkciji. Opremljen je visokotehnološkim naučnim instrumentima i senzorima za okeanografiju, geologiju i fiziku čestica, kao i za druge oblasti.

Infrastruktura je izgrađena na dubini od 2.450 metara te sadrži vrhunsku naučnu opremu uključujući Kilometer Cube Netrino Telecope (KM3NeT) neutrinski detektor, koji se sastoji od 2.070 sfera raspoređenih na 115 linija usidrenih za dno okeana, koje su zategnute i potopljene plovcima. Dio platforme su EMSO okolišni senzori ključni za praćenje zdravlja okeana.

Kada bude u potpunosti završen, LSPM će imati elektro-optičke kablove za kopneno povezivanje, razvodne kutije za povezivanje podvodne instrumentacije, akustični sistem za pozicioniranje, razvodnu kutiju posvećenu mjerama zaštite okoliša i drugo.

Na kopnu će se nalaziti glavna kontrolna soba u La Sene-sur-Meru za kontrolu eksperimenata u realnom vremenu, prikupljanje podataka, brzu vezu s drugim kontrolnim i skladišnim centrima, prostoriju za daljinsko upravljanje, izložbeni prostor, recepciju i multimedijalne instalacije.

"Ovi gigantski nizovi detektora mogu detektovati neutrine koji dolaze s neba južne hemisfere. U rijetkim prilikama neutrini stupaju u interakciju s molekulama vode proizvodeći plavičasti bljesak svjetlosti u tami okeanskog ponora. Detekcija ove svjetlosti nam omogućava da izmjerimo smjerove i energiju neutrina", rekao je direktor istraživanja Paschal Coyle.

Na platformi će se nalaziti i podvodni robot pod nazivom BathyBot opremljen naprednim senzorima koji mogu mjeriti različite okeanske parametre kao što su temperatura, kisik, koncentracija ugljik dioksida, trenutna brzina i smjer, salinitet i koncentracija čestica. Kao i drugi instrumenti na LPSM-u, ovaj robot će se daljinski kontrolisati s obale. Također, moći će se penjati po 2 metra visokom vještačkom grebenu i mjeriti svojstva vode, čak i kada je udaljen od sedimenta okeanskog dna. Uz primjenu novog instrumenta za praćenje nivoa radioaktivnosti koristit će se i spektrometar gama zraka. Jednofotonska stereo kamera će biti korištena za mjerenje bioluminiscencije dubokomorskih organizama.

LSPM će prema tvrdnjama istraživača omogućiti naučnicima da bolje razumiju mnoge različite morske fenomene.

"Ključna stvar za proučavanje je dugoročni efekt globalnog zagrijavanja. Opažanja LSPM-a već ukazuju na porast temperature mora i smanjenje nivoa kisika čak i na ovim dubinama", zaključio je Coyle.