{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fosil morskog stvorenja nalik delfinu predstavljen u 3D varijanti

Klix.ba
8.1.2019. u 10:27
7
21
Fosil morskog stvorenja nalik delfinu predstavljen u 3D varijanti
7
Fosil morskog stvorenja nalik delfinu predstavljen u 3D varijanti
Foto: Bob Nicholls
Prije otprilike 200 miliona godina u Warwickshireu u Velikoj Britaniji reptil koji svojom anatomskom strukturom podsjeća na delfina je preminuo i potonuo na dno mora, prenosi BBC.
Iako je većina kostiju nestala u moru, lobanja je ostala skoro u cjelini sačuvana, što je omogućilo naučnicima da je digitalno rekonstruiraju.

Fosil, čiji je izgled otkriven u časopisu PeerJ, daje jedinstven uvid u život ihtiosaura. Ovo neobično morsko stvorenje se hranilo ribama, lignjama, a vjerovatno i drugim morskim organizmima.

Kosti ovog reptila su pronađene na jednoj farmi u Velikoj Britaniji prije nešto više od 60 godina, ali njihov značaj tek je sada došao na vidjelo. Zanimljivo je istaći i to da je lobanja nedavno javnosti predstavljena u digitalnoj 3D varijanti s posebnim fokusom na čeljusti ovog diva.

"Potrebno je više od pola stoljeća da se ihtiosaur prouči i opiše, ali se isplatilo čekati", rekao je paleontolog Dean Lomax s Univerziteta u Manchesteru.

Zahvaljujući podacima prikupljenim CT skeniranjem, istraživači Nigel Larkin i Laura Porro uspjeli su digitalno rekonstruirati cijelu lobanju u 3D verziji.

"CT skeniranje nam omogućava da steknemo uvid unutar fosila. U ovom slučaju mogli smo vidjeti duge kanale u kostima lobanje koji su izvorno sadržavali krvne žile i živce", saopćili su stručnjaci.

Ovaj ihtiosaur je prvobitno identificiran kao česta vrsta prethistorijske životinje, ali nakon što je detaljnije proučen naučnici su ga predstavili kao rijetku životinju nazvanu Protoichthyosaurus prostaxalis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: