Egipat
0

Fosil kita iz Sahare "zaglavio" na carini

Sarajevo-x.com
Duboko u pustinji Egipta nalazi se mjesto nazvano Dolina kitova. Na ovoj lokaciji arheolozi godinama otkrivaju nevjerovatne kolekcije fosila kitova, uprkos činjenici da vode nema nigdje u blizini. Posebna priča stoji iza najvećeg od njih, kojeg naučnici ne uspijevaju vratiti u zemlju, nakon proučavanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vjeruje da je prije 40 miliona godina područje Sahare bio prekriveno vodom okeana Tetis, koji je postojao između kontinenata Gondvane i Laurazije prije otvaranja Indijskog okeana.

Kako se voda povlačila prema sjeveru, u pustinji je ostavila jedinstvene formacije i dosta fosila.

Jedan od najznačajnijih je fosil vrste zvane Basilosaurus Isis, za koju se vjeruje da je stara 37 miliona godina. Iskopao ju je tim predvođen Amerikancem Philipom Gingerichom sa Univerziteta Michigan.

Taj pronalazak nudi dokaz da su kitovi evoluirali od zemljanih do morskih bića, što je suprotno uobičajenom procesu evolucije, piše BBC.

Basilosaurus Isis je imao mala stopala, što je podsjetnik da je nekada hodao po zemlji. Udovi su mu veličine čovječijih, iako mu je tijelo bilo dugo 15 do 16 metara.

Nakon višegodišnjeg proučavanja u Michiganu, profesor Gingerich odlučio je skelet vratiti u Egipat, gdje će se upravo u Dolini kitova (arapski Wadi Hitan) graditi novi muzej.

Ipak, ne ide sve tako glatko. Prema navodima egipatskih medija, skelet se trenutno nalazi na aerodromu u Kairu, gdje carinici traže da se za njega plati taksa od 40.000 dolara.

Nejasno je kako je došlo do cijelog slučaja, s obzirom da prahistorijski fosili nemaju nikakvu tržišnu vrijednost.

U svakom slučaju, carinici ne dozovoljavaju ulazak fosila u zemlju bez naplate, a iz ministarstva turizma upozoravaju da bi mogao nastati "veliki skandal".

Profesor Gingerich se našalio rekavši da mu je trebalo dvije i po godine da prikupi dozvole za prebacivanje fosila u SAD, a da izgleda kako će mu trebati još dvije i po godine da ga vrati.