Izum Britanaca
0

Flaster koji uništava stanice raka za 30 minuta

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici razvili su flaster koji pomoću svijetleće (LED) diode uništava stanice raka.

Prije tretmana ruke se namažu posebno izumljenom kremom, nazvanom Aminolaevulinic Acid, a zatim se stavi svijetleći flaster na ruku koji izaziva hemijsku reakciju na kremi i na taj način uništava stanice raka.

S obzirom da dosadašnji tretmani laserima i lampama traju nešto više od šest sati, naučnici smatraju da će svim oboljelim ovaj izum biti od velike koristi s obzirom da ga pacijenti mogu nositi dok obavljaju kućne poslove ili kada idu na posao.

Flaster se, inače, sastoji od nekoliko stotina LED dioda koje emitiraju istu količinu i jačinu elektriciteta kao i TV uređaj.

Naučnici koji su testirali ovaj izum tvrde da je pomoću flastera moguće za trideset minuta uništiti ćelije raka.

"Trenutni tretmani su veoma skupi, a metode liječenja su izuzetno velike i puno vremena oduzimaju, no naš izum je veoma primjenljiv i oboljeli ga mogu koristiti uvijek, bez da odvajaju vrijeme kako bi otišli na tretman. Diode se napajaju iz baterije koju pacijenti mogu nositi oko zgloba, i za samo trideset minuta, prema nalazima našeg testa, stanice raka bivaju uništene" kazao je Steve Clemmet, direktor kompanije Polymetronics koja je izumila ovaj flaster.

Maligni rak kože se često razvija na površini tijela i vidljiv je 'golim' okom, zbog toga je liječnicima puno lakše tretirati ovakve vrste oboljenja.

Naučnici se nadaju da će njihov izum koji je upravo na kliničkom testiranju u bolnicama širom Velike Britanije biti dostupan za dvije godine.