Nauka
0

Flaša za prečišćavanje vode

Sarajevo-x.com
Michael Pritchard, biznismena iz engleskog Ipswicha, investirao je 385 dolara i kreirao flašu koja od smrdljive i prljave vode pravi pitku i svježu vodu. Izumitelj se nada da će ova flaša biti od pomoći za sve ljude, a pogotovo za one koji borave na područjima gdje je pitka voda nepristupačna ili gdje je uopće nema.

Nakon prezentacije nove flaše "Live Saver", koja od prljave pravi svježu i pitku vodu, izumitelj je prodao svih 1.000 primjeraka koje je imao.

"Ja sam oduševljen", kazao je Pritchard za britanski Telegraph.

Najviše interesovanja za flašu pokazalo je britansko Ministarstvo odbrane koje smatra da će ovaj izum biti velika pomoć za vojnike na bojnim poljima. Prototip ovog izuma već je u junu ove godine obećavao da će postati veliki uspjeh osvojivši nagradu za najbolji izum koju dodjeljuje Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Pritchard je inače uspješan poslovni čovjek koji živi i radi u Ipswichu, a kaže da je inspiraciju za ovaj izum dobio poslije cunamija u Aziji i uragana Katrine u SAD-u. Bio je zapanjen posmatrajući kako izbjeglice sa kriznih područja satima stoje u redu čekajući da dobiju litra pitke vode.

"Nešto se moralo desiti. Neko vrijeme sam se nervirao zbog neuspjelih prototipova, ali sam na kraju uspio", kazao je Pritchard.