Nauka
0

"Fenix" spreman nastaviti istraživanje na Marsu

FENA
Foto: AFP/NASA/JPL/CALTECH-HO/File
Foto: AFP/NASA/JPL/CALTECH-HO/File
Svemirska letjelica-robot "Fenix" već 90 dana istražuje Mars i spremna je nastaviti rad, saopćili su predstavnici američkog naučnog centra koji prati rad sonde.

Najprije je planirano da misija traje tri mjeseca, međutim u julu je NASA odlučila da je produži pet sedmica, do 30 septembra. Letjelica se spustila na Mars 25. maja ove godine.

"Fenix je u odličnom stanju i prognoze u odnosu na količinu solarne energije kojom se napaja bile su pozitivne, pa smo odlučili produžiti njegovu misiju na jednom od najzanimljivijih dijelova Marsa", izjavio je predstavnik NASA-e Michel Meyer, navodi agencija Itar-Tass.

Rukovodilac naučne misije iz Pasadene (Kalifornija) Barry Goldstein istaknuo je da je "Fenix" poslao zemlji veliki broj naučnih informacija, između ostalog pronašao je vodu. Hemijske analize uzoraka tla Marsa, koje je izvršio robot, pokazale su da sadrži elemente za rađanje i održavanje života.

Pokazalo se da je sredina na Crvenoj planeti manje kisela nego što se pretpostavljalo. Međutim, istraživači ne mogu stopostotno tvrditi da je na Marsu ranije postojao ili sada postoji život. Za to je neophodno izvesti veliki broj analiza i eksperimenata.

Postojanje vode na Marsu, u vidu leda, jedan je od ključnih činilaca pri formiranju teze o postojanju života na planeti čak i na nivou prostih mikroorganizama.