Arheološko otkriće u Italiji
0

Farmer skrio skupocjeno antičko posuđe

Sarajevo-x.com
Kolekcija posuđa, od kojeg su najvrijednije minijature stare više od 2600 godina, pronađena je u kući jednog italijanskog farmera koji je tajio ovo veliko otkriće.

Farmera su policiji prijavili prolaznici nakon što su primjetili da je on na više mjesta u blizini jezera Laghetto fel Monsignore iskopavao zemlju te zemlju gomilao na obali jezera.

Policajci su nakon analize zemljišta pronašli fragmente grnčarije, te izvršili pretres farmerove kuće u kojoj su pronašli impresivnu kolekciju grnčarije starih Korinćana i Etruščana.

Farmer je ispočetka poricao da je pronašao posuđe, ali policija je pretresom pronašla ormar pun rijetke grnčarije, prenosi Discovery.

Italijanskim arheolozima ovo otkriće je pojačalo sumnje da se na dnu spomenutog jezera nalazi veliko groblje, tj. da se na tom području nalazilo antičko naselje.

'Minijaturne posude su ustvari tegle u kojima su nekadašnji stanovnici ovog područja čuvali začine, lijekove i parfeme. Ovo je veliko otkriće za arheologe i od velike je važnosti da to posuđe što prije stigne na analizu', izjavio je Stefano De Caro, direktor arheološkog odjeljenja u italijanskom Ministartvu kulture.