Britansko istraživanje
0

Fanta sadrži velike količine pesticida

Sarajevo-x.com
Popularni osvježavajući napitak Fanta sadrži 300 puta više pesticida nego što je zakonom dozvoljeno, pišu u ponedjeljak britanski mediji nakon što je vladino istraživanje došlo do poražavajućih rezultata.

Nivo pesticida koji je istraživački tim pronašao u limenkama i flašama Fante, jednog od najpopularnijih i najprodavanijih proizvoda iz Coca - Cole, uveliko je premašio dozvoljenu dozu otrovnih tvari.

Istraživački tim izvršio je analizu na 102 limenke Fante od limuna i narandže koje su kupljene u 15 različitih zemalja, te u svima pronašao nedopuštenu dozu pesticida.

Supstance karbendazim, tijabendazol, imazalil, prokloraz, malation i iprodion su pesticidi koji se voću dodaju nakon branja da bi zaustavili truljenje istog, a u velikim količinama su pronađene u čak 19 proizvoda firme Coca - Cola, prenosi Daily Mail.

Studijom je dokazano da su citrusna pića sadržavala i do 300 puta više pesticida nego što je dozvoljeno npr. u flaši obične vode.

Iz Coca - Cole su rekli da je svako njihovo piće testirano po utvrđenim pravilima za prehrambene proizvode, te da su količine pesticida zanemarljive kod unosa prihvatljivih količina pića.

Pesticidi su proizvodi hemijskog ili biološkog porijekla koji su namijenjeni zaštiti ekonomski značajnih biljaka i životinja od korova, bolesti, štetnih insekata, grinja i drugih štetnih organizama.

Svako korištenje pesticida sa sobom nosi negativne posljedice na ekosistem u kome se primjenjuje, te na okolne ekosisteme. Smanjenje upotrebe pesticida je jedan od temelja održive poljoprivrede i ideja održivog razvoja, izjavili su stručnjaci.