Veliki uspjeh
6

Evropska raketa Ariane 5 obavila jubilarnu 100. misiju

Klix.ba
Evropska raketa Ariane 5 uspješno je obavila svoju 100. misiju.

Raketa Ariane 5 lansirana je u utorak u orbitu s dva velika satelita iz baze u Francuskoj Gvajani. Prvobitno je dizajnirana za lansiranje evropskog svemirskog šatla, a kasnije je adaptirana kako bi mogla nositi najteže telekomunikacijske letjelice. To je tržište na kojem je dominirala dugi niz godina, ali pojava jeftinijih američkih raketa je rezultirala time da Ariane 5 uskoro mora prepustiti svoje mjesto konkurentnijem nasljedniku.

Vjeruje se da će nova raketa biti nazvana Ariane 6 te da će prvi put biti lansirana za nekoliko godina. Ipak, zbog ranijih narudžbi će Ariane 6 imati još misija. Dvije preostale misije uključuju slanje evropske sonde BepiColombo prema Merkuru narednog mjeseca, kao i lansiranje svemirskog teleskopa James Webb vrijednog 10 milijardi dolara 2021. godine.

"Ariane 5 je ostvarila veliki uspjeh i još nije završila svoj posao, imamo još četiri ili pet godina ispred nas. Uprkos tome što smo imali 100 misija, namjeravamo praviti poboljšanja. Nastavljamo povećavati teret kako bismo mogli zadovoljiti potrebe mušterija", izjavio je Alain Charmeau, prvi čovjek proizvođača rakete Ariane 5 pod nazivom ArianeGroup.