Let's steam!
24

Evropska noć istraživača: U Sarajevu na zabavan način promovirana nauka

S.H.P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Tradicionalni festival nauke i istraživanja Evropska noć istraživača BiH počela je danas pod sloganom "Let's steam! Stvarajmo nove prilike". Ovaj festival se već osam godina održava u 350 gradova Evrope i u devet gradova BiH u Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Konjicu, Goraždu, Mostaru, Sarajevu, Trebinju i Tuzli.

Ovaj festival nastao je s ciljem naučnih istraživanja, poticanja mladih da razmišljaju o karijeri istraživača, kao i podizanje svijesti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Načelnik općine Novo Sarajevo kazao je da ima čast što je domaćin na ovoj manifestaciji koja ima za cilj da približi nauku.

"Svaki projekat ima više ciljeva, znate kako je to kod nas. Naš cilj je da pokažemo ne samo da smo dostojni Evrope, nego da se u tim svim evropskim standardima i mi imamo nečim pohvaliti. Ovo je prilika da se pokažemo u najboljem svjetlu, da jedan dobar dio vas koji traži neku svoju buduću profesionalnu orijentaciju vidi i prepozna da nauka nije bauk, da je nauka nešto što je svugdje oko nas i da svi imate priliku da se uključite u naučna stremljenja", kazao je načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Kazao je i kako popularizacija nauke i istraživačkog rada predstavlja važan segment društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni, te da je siguran da u našem gradu i državi postoje neki mladi genijalni naučnici.

Inače Evropsku noć istraživača podržava najveći evropski program za istraživanje i inovacije Horizon 2020, a općina Novo Sarajevo već sedam godina aktivno učestvuje u ovom projektu.