Nauka
0

Evropska kapsula Foton M3 priprema se za let u svemir

FENA
ESA; Foto: AP
ESA; Foto: AP
Evropska svemirska agencija - ESA, planira 14. septembra lansirati svemirsku sondu nazvanu Foton M3, sa instrumentima za provođenje čak 35 različitih eksperimenata.

Više od 60 naučnika i tehničara užurbano priprema te eksperimente u laboratoriji za mikrogravitaciju, u spomenutoj agenciji.

Foton M3 provest će u orbiti 12 dana, poslije čega bi trebalo da se vrati na zemlju. Naučnici kažu da će za ovaj let vrijeme biti od kritične važnosti. Uzorci za biološke eksperimente, kao što je utjecaj mikrogravitacije na ćelije kostiju, morat će da se pripremaju u posljednjem trenutku, jer ćelije ne mogu da ostanu dugo u životu.

Kao u kakvom uzbudljivom trileru, kontejneri sa eksperimentima morat će da krenu najkasnije u dva sata ujutro, u ponedjeljak 10. septembra ka uzletištu Bajkonur, u Kazahstanu. Posljednjih nekoliko dana uoči polaska iz laboratorije u Nordvijku, u Holandiji, naučnici će morati raditi 24 sata na pripremanju uzoraka.

Tehničarima na uzletištu ostavljeno je tačno 24 sata da sve eksperimente instaliraju u kapsuli. Da bi bili sigurni da će sve ići kako treba, naučnici sada vježbaju s praznim kontejnerima, precizno mjereći vrijeme koje je potrebno da stignu na odredište. Uprkos tome što ljudi već odavno lete u svemir i duže vrijeme provode u bestežinskom stanju, naučnici kažu da još ima mnogo nepoznanica o dugoročnom utjecaju mikrogravitacije na organizam.