{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropljane i Amerikance dijeli telefonija

N
14.3.2005. u 18:31
0
0
Evropljane i Amerikance dijeli telefonija
0
Evropljane i Amerikance dijeli telefonija
Evropljane i Amerikance razdvajaju jezici, kulture i sportovi, ali i telefoni.
Evropljani širom Evropske unije koriste iste standarde telefonije uključujući GSM koji se sada koristi u preko stotinu zemalja svijeta.

Amerikanci također imaju GSM sisteme, ali i druge nekompatibilne sustave, koji održavaju minimalno vladino interveniranje na komunikacijom tržištu.

Amerikanci provode četiri sata dnevno na kućnim telefonima, a mladi Evropljani dnevno šalju u prosjeku četiri SMS poruke.

Prema podacima američke Savezne komisije za komunikacije, Amerikanci na mobitele razgovaraju manje, ali za te razgovore plaćaju više od Evropljana. Mobitele ima 80 posto stanovnika Evropske unije i 60 posto Amerikanaca. Mobilni operatori u Zapadnoj Evropi zaradili su prošle godine 142 milijarde dolara, a njihovi američki pandani 104 milijarde dolara.

Te se razlike, kažu stručnjaci, ponajprije mogu objasniti načinom na koji se telefonske usluge naplaćuju. Evropljani obično plaćaju telefonsku minutažu, pa zato tinejdžeri štede novac šaljući SMS poruke.

Amerikanci koji imaju SMS moraju platiti i za slanje i za primanje poruka. Amerikanci obično plaćaju paušalnu pretplatu za neograničeni broj lokalnih i međugradskih poziva na kućnom telefonu. Zbog toga, primjerice, Amerikanci više razgovaraju na kućnom telefonu i više koriste Internet, a manje koriste mobitele.

S druge strane, Evropljani lakše mijenjaju mobilne operatore jer pri promjeni pretplate mogu, za razliku od Amerikanaca, prenijeti i svoj mobitel, uz jednostavnu zamjenu SIM kartice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: