Nauka
0

europroNet nudi bežični pristup Internetu u Visokom

Klix.ba
Nakon spajanja sa SmartNet-om, europroNet usluge pristupa Internetu nudi i na drugim područjima Federacije, osim Sarajeva.

Europronet, jedan od domaćih davatelja Internet usluga iz Sarajeva, od decembra 2003. godine počeo je nuditi uslugu AirNet – bežični pristup Internetu za poslovne korisnike u Visokom. Nakon spajanja sa sarajevskim SmartNet-om, ovaj provajder se, osim Sarajeva, širi i na druga područja Federacije.

Visoko
Bežični Internet pristup je način spajanja na Internet velikim brzinama, što poslovnim korisnicima omogućava uslove slične iznajmljenoj liniji (leased line), odnosno 24-satno povezivanje njihovih računarskih mreža na Internet, uz kontrolu troškova i mogućnost korištenja dodatnih usluga. Bežični način spajanja veoma je pogodan za sredine sa slabije razvijenom telekomunikacionom infrastrukturom, kao i za ruralna područja, jer je potpuno neovisan od infrastrukture lokalnog telekom operatera. Za prvu polovinu naredne godine europroNET planira ponuditi uslugu AirNet i u drugim gradovima Srednjebosanskog kantona.

Od sredine prošle godine ovaj provajder nudi kablovski pristup Internetu u dijelovima Sarajeva koji kablovsku televiziju dobijaju preko ELOB kablovskog operatera. Postoje tri Cable paketa – Personal, Home i Fun, od kojih je za većinu korisnika najzanimljiviji ovaj prvi, koji za 44 KM mjesečno nudi neograničeno korištenje uz brzinu od 64/64 kbps (download/upload), u cijenu je uključeno iznajmljivanje opreme. Na žalost, za sada je ELOB prisutan samo u A, B i C fazama Alipašinog polja. (VL)

INFO Online