Nauka
0

EU treba da utvrdi jesu li proizvodi kloniranih životinja sigurni za ishranu

Sarajevo-x.com
Evropski zvaničnici za sigurnost i ispravnost hrane trebaju procijeniti da li su mesni i mliječni proizvodi kloniranih životinja sigurni za jelo.

Evropska komisija (EC) je poslala zahtjev Evropskoj asocijaciji za sigurnost hrane (EFSA) da istraži kakve bi implikacije u budućnosti imalo kloniranje stoke. Trenutno EU nema nikakvih regulativa o konzumiranju proizvoda napravljenih od kloniranih životinja.

Prošle godine američka Asocijacija za hranu i lijekove (FDA) zaključila je kako su proizvodi od kloniranih životinja sigurni za konzumiranje. Na osnovu ovog nalaza FDA je sastavila nacrt zvanične odluke koji je još uvijek na razmatranju. Pretpostavlja se da će FDA tokom ove godine dati zeleno svjetlo za prodaju proizvoda od kloniranih životinja.

Zbog ovakve odluke Amerikanaca, EC je zatražila od EFSA, da ih "posavjetuje o sigurnosti takve hrane, zdravlju kloniranih životinja i svim implikacijama koje se tiču kvaliteta proizvoda koji nastaju od njih."

Prema govorenjima stručnjaka, kloniranje životinja u komercijalne svrhe je u stalnom porastu. Očekuju da će do 2010. godine proizvodi od ovakvih životinja biti u prodaji širom svijeta.

EFSA je odgovorila da će njihov naučni tim predvoditi istraživanje, i da će odluku donijeti u zadatom roku od šest mjeseci. Zatražili su mišljenje i Evropske komisije za etička pitanja da razmotri moralne aspekte ove vrste kloniranja.