Energetska budućnost
0

EU podržava tehnologije gorivih ćelija i hidrogena

Sarajevo-x.com
EU je objavila drugi poziv za prijedloge za istraživanja potencijala koje pruža tehnologija gorivih ćelija i hidrogena, te tako kreiranje čistijeg energetskog sistema za budućnost.140 miliona eura biće dodijeljeno kroz ovaj poziv. 29 ponuđenih tema trebale bi obraditi ključna pitanja potrebna za postizanje proboja na tržište.

Teme su podijeljene na 5 oblasti i imaju za cilj postaviti tehnologije gorivih ćelija i hidrogena na tržište dvije do pet godina ranije nego što je bilo procijenjeno da se desi bez ove podrške. Odabrani timovi istraživača ispitaće uska grla u cijelom asortimanu uređaja za ove tehnologije energije, od auta preko elektrana, kao i cijeli lanac snabdijevanja od proizvodnje hidrogena do demonstriranja spremnosti primjene uređaja na tržištu.

Probojna istraživanja trebala bi poticati upotrebu autobusa koji kao gorivo koriste hidrogen, te upotrebu auta na gorive ćelije. Pomoći će se razvoju skladišta za hidrogen i poboljšati trajanje gorivih ćelija, izvedba i učinkovitost troškova, kako bi zelene aplikacije poput elektrana ili laptopa bile spremne za tržište.

Ovo je drugi poziv u okviru privatno-javne saradnje širom EU čiji ukupni budžet iznosi 1 milijardu eura koji će biti investirani do 2014. godine. Gorive ćelije, kao efikasna tehnologija konverzije i hidrogen, kao čisti izvor energije, mogu biti korišteni za različite namjene - od auta i drugih vozila do elektrana i stanova, te portabl uređaja poput laptopa.

Vezani članci