Nauka
0

Erupcije islandskih vulkana uzrokovale suše u Egiptu

Sarajevo-x.com
Vulkanske erupcije koje se dešavaju sjeverno od ekvatora uzrokuju posljedice koje se mogu osjetiti na dosta nižim geografskim širinama.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Rutgers u SAD-u, pokazuje da su vulkanske erupcije na Islandu tokom 18-og vijeka uzrokovale poznatu oskudicu hrane koja je zabilježena u historiji Egipta.

Deset erupcija na Islandu između juna 1783. godine i februara 1784. godine, značajno su promijenile atmosferska kretanja na sjevernoj hemisferi.

Ovo je proizvelo neobične skokove temperature i kišne pojave na različitim mjestima, uključujući i smanjenje padavina u regiji rijeke Nil, gdje su zabilježeni rekordno niski nivoi vode.

Francuski naučnik iz tog vremena, Constantin Volney navodi: ''1784. godine, Nil se ponovno nije podigao na zadovoljavajući nivo, i odmah se pojavio problem gladi. Ubrzo je, do kraja novembra, glad u Kairu odnijela života koliko i kuga''.

Korištenjem računarskog modela razvijenog od strane Instituta Goddard agencije NASA, naučnici su otkrili atmosferske promjene koje su nastupile nakon erupcije vulkanskog sistema Laki na južnom Islandu, 1783. godine.

Model je pokazao značajno zagrijavanje u regijama Afrike, južnog dijela Arabijskog poluotoka i Indije. Izostankom monsuna, nije bilo oblaka koji bi donijeli kišu u Egipat, što je na kraju izazvalo sušu.