Nauka
0

Engleska postala otok nakon velike poplave

Sarajevo-x.com
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Naučnici sa Imperial Collegea u Londonu objavili su studiju u kojoj tvrde da je jedna od najvećih poplava na Zemlji razdvojila kopno koje je povezivalo sadašnju Englesku i Francusku. Poplava je nosila oko 10 miliona kubnih metara vode u sekundi što je 100 puta jače nego tok rijeke Mississipi.

Prirodna katastrofa se dogodila prije 400 000 godina tokom ledenog doba, a kasnije je podizanje razina mora obrazovalo današnji Engleski kanal.

Nije poznato da li je ova poplava bila fatalna za tadašnje humanoide i životinje, ali vjeruje se da je zaustavila migraciju ranih preteča čovjeka i nekih drugih sisara. Voda je poplavila preko 45 kilometara široku oblast.

Teorija da je Engleski otok nastao prirodnom katastrofom, a ne erozijom kopna iznijeta je još 80-ih godina. Sada, pomoću nove tehnologije i sonara visoke rezolucije naučnici su uspjeli dobiti nove podatke.

Mnogi naučnici širom svijeta su podržali ovu studiju i složili se sa istraživačima koji su rekli da je to vjerovatno bila jedna od najvećih poplava na Zemlji te da je imala snažne i teške geografske posljedice.

Trojica naučnika sa Imperial Collegea su izjavili da se mega poplava dogodila tokom prvog velikog širenja ledenih ploča u područjima centralne Evrope i Velike Britanije.

Led je nastavljao "put" prema Sjevernom moru iz pravca južne Skandinavije, blokirao je tok rijeka i poplavio sjeverni dio do Atlantika te prouzrokovao veliko ledeno jezero koje se kasnije topljenjem izlilo. Nagli talas otopljene vode je rastavio kopno koje je tada spajalo tadašnju Englesku i Francusku.

Vjeruje se da su glečerske ploče kasnije, tačnije prije 160 000 godina, tokom drugog velikog otapanja, poplavile Skandinaviju, ponovno pravile blokadu rijeka i najzad vodena masa je odvojila englesku od ostatka kopna.

Studija također otvara mogućnost da su ledene otopine, ulivši se u Atlantik uzrokovale cirkuliranje okeana koje danas poznajemo i utjecale na klimu sjeveroatlanstkog područja.