Zoological Journal
0

Endemski račići iz BiH u uglednom zoološkom časopisu

FENA
Biolog Boris Sket
Biolog Boris Sket
U uglednom međunarodnom zoološkom časopisu objavljene su dvije nove vrste špiljskih rakova iz Bosne i Hercegovine, čime BiH potvrđuje da pripada području koje je po bogatstvu špiljskih životinja vodeće u svijetu.

Zoological Journal of the Linnean Society, od aprila ove godine donosi opise špiljskih kozica iz Suvaje, pećine u Lušci polju, i Oboda, u Fatničkom polju. Dok je prva dobila naučno ime po Bosni (Troglocaris bosnica), što bi popularno bilo bosanska špiljska kozica, druga je zbog kabaste građe tijela, od "čak" tri centimetra dužine, dobila naziv prasence (Troglocaris prasence).

Autori su slovenski biolog Boris Sket, koji je krajem prošle godine zbog doprinosa istraživanju i poznavanju Bosne i Hercegovine primljen u članstvo Akademije nauka i umjetnosti BiH, i njegova asistentica Valerija Zakšek, koja je pretprošle jeseni otkrila u Vjetrenici pojavu ugibanja životinja.

Članak donosi i opise dviju novih vrsta iz Hrvatske (Orlovac kod Sinja i Modruš kod Kapele) kao i cjelovitu reviziju njihove skupine špiljskih kozica.

Nedavno je opisana nova vrsta špiljske babure s Tajana kod Zavidovića - tajanska pećinska mokrica. Kad je u pitanju opis stonoge iz Vjetrenice, stručnjaci su duže vremena suočeni s problemom nedostatka materijala za usporedbu, jer je slična vrsta pronađena u Dejanovoj pećini kod Bileće, izvorištu Trebišnjice, koje je potopljeno u tamošnjoj akumulaciji i trajno nedostupno.

Mnoga prirodna područja ove vrste u BiH su uništena, najviše hidroenergetskim zahvatima i isušivanjima.

Do sada se mali broj naučnika u BiH bavio podzemnom faunom, iako BiH pripada području s najvećom biološkom raznolikosti podzemne faune u svijetu. Prošle jeseni u BiH je osnovano prvo biospeleološko društvo u BiH, Biospeld, čija je predsjednica biologinja dr. Lada Lukić Bilela.