Nauka
0

"Encyclopedia of Life" već postala hit na Internetu

Sarajevo-x.com
Prvih 30.000 stranica opsežne online enciklopedije u kojoj bi se trebala naći svaka od 1,8 miliona vrsta života na Zemlji, postavljeno je u utorak na Internet, što je izazvalo velik interes javnosti i zagušenje web stranice, saopćili su organizatori ovog projekta.

"Encyclopedia of Life" je zamišljena kao opsežna online enciklopedija koja će značajno unaprijediti naše razumijevanje o biodiverzitetu na planeti Zemlji, a da se pokazala pravim hitom, potvrđuje činjenica da se ova web stranica u utorak suočila sa neočekivano velikom navalom internet korisnika, kada je i prepdstavila prvih 30.000 biljnih i životinjiskih vrsta na Zemlji.

Autori ove enciklopedije tvrde kako će ona imati utjecaj na ljudsko znanje, i to jednako značajan kao i kad je 60-ih godina otkriven mikroskop. Enciklopedija je osmišljena da bude korisna svima, od naučnika do znatiželjnih čitatelja.

Kako otkriva Associated Press, "Encyclopedia of Life" će obuhvatiti svih šest kraljevstva života, pa čak i viruse koje mnogi istraživači ne smatraju živim organizmima.

"Smatramo da je važno ponuditi informaciju o postojećim organizmima, ali i organizmima koji su nedavno izumrli", pojasnio je James Edwards, jedan od organizatora projekta.

Ovaj gotovo beskrajni internet izvor mogao bi naučnicima pomoći u procjeni utjecaja klimatskih promjena na životinje i biljke, kreiranju strategija usporavanja širenja invazivnih vrsta i omogućiti praćenje širenja raznih bolesti.

Beskrajna količina informacija u ovoj enciklopediji naučnici su sakupljali je iz različitih izvora, uključujući i nekoliko postojećih baza podataka kao što su AmphibiaWeb i FishBase.

U narednih nekoliko mjeseci enciklopediju života na Zemlji moći će popunjavati i internet korisnici, na sličan način kao što to čine na popularnoj Wikipediji.