Za komercijalne letove
8

Elon Musk promijenio ime letjelice BFR u Starship

Klix.ba
Osnivač i direktor kompanije SpaceX Elon Musk odlučio je promijeniti ime svoje putničke letjelice Big Falcon Rocket (BFR).

Musk je odlučio da se putnička letjelica odsad zove Starship. Svoju odluku o promjeni imena letjelice koja još uvijek nije napravljena nije obrazložio, a dodao je da će se raketni booster zvati Super Heavy.

U septembru je SpaceX objavio da će japanski milijarder Yusaku Maezawa biti prvi putnik koji će putovati letjelicom. Misija je planirana za 2023. godinu ukoliko letjelica bude završena na vrijeme. Ovo je njeno četvrto ime, prvo je bilo Mars Colonial Transporter (MCT), drugo Interplanetary Transport System (ITS), a treće BFR.

Tokom vikenda je Musk na Twitteru objavio da će letjelica biti redizajnirana. Starship će tako zamijeniti Falcon 9 i Falcon Heavy rakete te će njegova izgradnja koštati blizu 5 milijardi dolara. Muskov plan je da povede ljude na komercijalne letove u svemir oko mjeseca, a Maezawa će biti prvi putnik. On neće sletjeti na Mjesec nego će putovati na takozvanoj "putanji slobodnog povratka". To znači da će se Starship vratiti na Zemlju nakon što prođe oko dalje strane Mjeseca.

Muskov dugoročni plan je odlazak ljudi na Mars i kolonizacija ove planete. O letjelici koja bi to omogućila nije puno govorio, ali bi ona trebala ponuditi dovoljno mjesta za 100 putnika.