{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elon Musk: Nukelarne bombe iznad Marsa kao "lampe za grijanje"

4.10.2015. u 21:10
11
39
Elon Musk: Nukelarne bombe iznad Marsa kao "lampe za grijanje"
11
Elon Musk: Nukelarne bombe iznad Marsa kao "lampe za grijanje"
Foto: EPA
Tokom nedavnog gostovanja u emisiji "The Late Show“, osnivač PayPala i SpaceX-a te direktor Tesla Motorsa Elon Musk rekao je kako bi bombardovanje nuklearnim bombama bio najbrži način zagrijavanja Marsa.
Malo je ko razumio u potpunosti ono što je Musk htio reći pa su ubrzo uslijedili negativni komentari i osude zbog evidentne negativne konotacije koje nuklearne bombe nose sa sobom.

Ipak, Musk je ostao pri svojoj ideji, a sada ju je još detaljnije obrazložio kako bi uklonio sumnje u svoje, kako sam tvrdi, dobre namjere koje bi jednog dana mogle imati ulogu u slanju čovjeka na "obnovljenu" Crvenu planetu.

"Ono šta sam htio reći jeste stvaranje serije, za naše standarde velikih 'sunaca', koji bi pulsirali iznad polova. Oni bi bili iznad planete, a ne na njoj. Mars bi ostao netaknut, a iznad polova bi se nalazile trajne 'lampe za grijanje'", objasnio je Musk ilustrujući ulogu nuklearnih bombi.

On je dodao kako većina ljudi ne razumije da je naše Sunce, koje toliko volimo, zapravo veliki fuzijski reaktor.

Tako da, iako zasad ne postoji tehnologija kojom bi se to postiglo, Musk zamišlja velike eksplozije iznad Marsovih polova koje bi se dešavale u intervalima od nekoliko sekundi.

"Ako imate dva mala sunca iznad polova oni će zagrijati planetu. Oni bi u gas pretvorili zaleđeni ugljendioksid koji bi potom popunio atmosferu i zagrijao vodu, kreirajući efekt staklenika", objašnjava Musk.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: