Novo naučno otkriće
0

Ekstremni "makeover" ćelija u živom organizmu

Sarajevo-x.com
Naučnici su uspjeli transformirati jedan tip ćelije u drugi putem eksperimenta na živom laboratorijskom mišu. Ovo je veliki korak ka davnom cilju ljekara i naučnika da od jedne vrste matičnih ćelija proizvedu drugu vrstu ćelija koje nedostaju organizmu u borbi protiv nekih bolesti i stanja.

U eksperimentu su od jednih ćelija pankreasa nastale druge vrlo rijetke ćelije koje proizvode inzulin, što bi moglo biti od esencijalne važnosti u preventivi šećerne bolesti- dijabetesa. Inzulin je hormon žlijezde pankreas (gušterače) koji služi za regulaciju šećera u krvi.

Ali implikacije novostvorene ćelije moći će ići daleko iznad liječenja dijabetesa, dodaju naučnici.

Kako prenosi Associated Press, ovo je drugo otkriće u ovoj godini koje dokazuje da će upotrebom vlastitih ćelija čovjek moći pobijediti neku bolest ili povredu.

Douglas Melton, pomoćnik direktora harvardskog Instituta za proučavanje matičnih ćelija, izjavio je da ljudski organizam nije još spreman za ovaj eksperiment.

Ako ova metoda stvaranja novih ćelija zaživi i na ljudima, naučnici smatraju da bi mogla pomoći u oporavljanju čovjeka od srčanog napada proizvodeći nove ćelije koje su u udaru srca uništene te u tretiranju nekih nervnih poremećaja