|

Ekstremne klimatske promjene do kraja stoljeća?

Ekstremne klimatske promjene do kraja stoljeća?
0
F
FENA
14.9.2006. u 12:07
0
komentara
0

dijeljenja
Ekstremne klimatske promjene do kraja stoljeća?
Ekstremne klimatske pojave, nesnosne vrućine i pljuskovi - kojih smo svjedoci posljednjih godina na europskom kontinentu, mogli bi biti česti do konca stoljeća.
Vruća i suha klima uz obalu Sredozemlja mogla bi se proširiti na sjever Europe, ocjenjuju švicarski autori studije objavljene u britanskom tjednom časopisu Nature.

Ta bi promjena mogla 'mehanički pozitivno djelovati' na središte i na istok Europe i gurnuti ta područja u začarani krug, s većim isparavanjem tla i pojačanim lučenjem vlage iz bilja zbog porasta temperatura.

U vlažnim područjima, vruć zrak bi trebao potaknuti oborinski ciklus i tako povećati rizik od poplava.

Naprotiv, na područjima sa sušom klimom, vlaga iz tla i bilja brže će se oslobađati i time će se sve više smanjivati mogućnost hlađenja atmosfere, pa će vrućine doći do izražaja.

Taj će proces biti to zamršeniji što će se i sama vegetacija promijeniti zbog zatopljenja klime, a listopadne šume će postupno ustupiti mjesto biljkama prilagođenim vrućoj i suhoj klimi, što će djelovati na razmjenu između vlažnog zraka i atmosfere.

Studija se temelji na izradi informatičkih modela pomoću kojih se mogu predvidjeti učinci vlage na tlo na karti Europe, s rezolucijom gotovo dvostruko jačom od ranijih modela, rekla je za AFP Sonia Senevirante sa švicarskog Saveznog instituta za tehnologiju.

Više europskih zemalja pogodile su katastrofalne poplave u 2002. i u 2003., a čitav je kontinent bio izložen valu žestoke vrućine koji je pokosio 35.000 ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.