Njemačka
0

Eksperti potvrdili ko je "Mona Lisa"

Sarajevo-x.com
Njemački eksperti potvrdili su ko je žena po čijem je liku Leonardo da Vinci naslikao poznatu sliku koja je dugo bila misterija za naučnike i umjetnike. Ipak, novi dokazi govore da žena sa slike nije ni majka niti ljubavnica Da Vincija već zaista Lisa Gherardini - Giocondo.

Famozni Da Vincijev portret "Mona Lisa" je upravo ono što i predstavlja - like žene Lise Gherardini iz 16. stoljeća koja se udala za bogatog trgovca Francesca del Gioconda, izvještava Reuters.

Iako su mnogi eksperti oduvijek smatrali da famozni portret ne predstavlja nikog drugog osim same Lise Gherardini, neki su umjetnici zbog misterioznog i vizionarskog ponašanja Da Vincija smatrali da je moguće da je umjetnik naslikao svoju majku ili ljubavnici, pa čak i sebe samog.

No eksperti sa Univerziteta u Heidelbergu kažu da je pronađeni rukopis dokaz kako je na slici isključivo Mona Lisa. Knjiga datira iz 1503. godine, a na marginama listova je ispisano da je "Mona Lisa model za slikanje portreta kojeg radi Leonardo Da Vinci".

Ove je riječi napisao firentinski gradski dužnosnik Agostino Vespucci, poznanik slavnog umjetnika Da Vincija.

Portret je izvješen u Francuskoj u Louvreu, a još je poznat i kao "La Gioconda" što označava prezime muža Mona Lise, ali i sretnu i veselu ženu.