Podnose -273,15 stepeni
5

Eksperiment naučnika pokazao kako Lego kocice mogu pomoći kvantnim računarima

Dž. L.
Ukoliko ste mislili da su Lego kockice bile najbolje igračke na svijetu dok ste odrastali, čini se kako ste bili u pravu, što dokazuje eksperiment naučnika Univerziteta Lancaster u Engleskoj.

Naime, naučnici su zamrzli nekoliko Lego dijelova na najnižoj mogućoj temperaturi i ono što su otkrili moglo bi biti korisno u razvoju kvantnog računanja.

Na čelu sa doktorom Dmitrijem Zmeevom, naučnici su koristili posebno prilagođeni frižider za kojeg kažu da je najbolji na svijetu. Ovaj frižider može dostići temperaturu od čak -273,15 stepeni celzija.

Tim naučnika stavio je Lego lik zajedno sa četiri Lego kockice u frižider kako bi vidjeli mogu li biti dobar toplotni izolator.

"Lego dijelovi činili su se kao dobri kandidati za naš eksperiment. Kontaktno područje između dvije spojene kockice veoma je malo, što prouzrokuje veoma malu toplotnu provodljivost. I zaista, naša mjerenja su to potvrdila", kazao je Zmeev.

Lego dijelovi proizvedeni su od snažne i izdržljive ABS plastike. Na primjer, od ove plastike prave se i tipke na tastaturi za računar. Toplotna izolacija presudna je za kriogeni inženjering i fiziku niskih temperatura, ali materijali za ove procese su izuzetno skupi i teško ih je oblikovati, piše CNN.

Stoga je ovaj eksperiment engleskih naučnika od velikog značaja. Korištenje ABS plastike kao toplotnog izolatora moglo bi pomoći razvoju kvantnog računanja.

"Vrlo niske temperature koje pruža frižider za razređivanje potrebne su za rad postojećih kvantnih računara, poput Googleovih, kako bi ohladili svoje kubite", pojašnjava Zmeev.

Kubit je osnovna jedinica kvantne informacije u kvantnom računanju.

"Iako se Lego dijelovi sami po sebi vjerovatno neće koristiti kao dio kvantnog računara, pronašli smo pravi smjer za stvaranje jeftinih toplotnih izolatora - 3D printing", rekao je Zmeev.

Lego je izrađen od ABS plastike, a ABS strukture mogu se stvoriti jednostavnim 3D printanjem. Engleski naučnici sada proučavaju karakteristike takvih 3D printanih struktura na vrlo niskim temperaturama.