{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Einstein prije 100 godina prezentirao teoriju relativiteta

F
21.9.2009. u 08:50
0
5
Einstein prije 100 godina prezentirao teoriju relativiteta
0
Einstein prije 100 godina prezentirao teoriju relativiteta
Prije sto godina, 21. septembra 1909. godine u Salzburgu mladi Albert Einstein prezentirao je prvi put javno svoju teoriju relativiteta objavljenu 1905. Teorija koja je revolucionirala fiziku, doživjela je tada prilično hladan prijem kod njegovih kolega.
U gimnastičkoj dvorani škole Andra, gdje se održavao skup društva njemačkih istraživača u domenu prirodnih i medicinskih nauka, njegovi savremenici nisu shvatili domet čuvene formule E=Mc2, energija je jednaka masi pomnoženoj s brzinom svjetlosti na kvadrat.

Jedan od najrenomiranijih fizičara toga doba Nijemac Max Planck, koji je poznavao Einsteinove radove otkako su bili objavljeni u Berlinu, pokrenuo je živu diskusiju među budućim dobitnicima Nobelove nagrade, koju je i sam Einstein primio 1921. godine, poslije izlaganja o prirodi materije i zračenja.

Tada tridesetogodišnji Albert Einstein, koji je prvi put prisustvovao nekom kongresu, bio je na pragu međunarodnog priznanja. Do tada je bio zaposlen u švicarskom Uredu za patente u Bernu, a onda je postavljen za predavača u Bernu, a zatim u Zurichu. Prije nego što je 1933. godine pobjegao pred nacizmom u SAD, trebalo je da nastavi svoj rad u Berlinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: