Stari zapisi otkrivaju tajne
0

Egipatski faraoni su bili ovisnici o brzoj hrani

Sarajevo-x.com
Glava Ramesesa II
Glava Ramesesa II
Hrana bogova u antičkom Egiptu više je bila garancija preuranjene smrti, nego besmrtnosti, otkrili su naučnici sa Univerziteta Manchester u Velikoj Britaniji.

Bogate i ukusne zakuske ogranizovane za egipatske svećenike i njihove porodice, bile su prepune masnoća zbog kojih danas mnogi ljudi imaju problema sa začepljenim arterijama.

Naučnici su došli do ovih dokaza, na osnovu zapisa na zidovima antičkog egipatskog hrama i nakon kompjuterskog skeniranja mumificiranih ostataka svećenika. Njihovi ostaci su pokazivali znatna oštećenja arterija, te različita srčana oboljenja.

U to doba najviše se konzumirala govedina, perad, kolači, vino i pivo. Takva hrana se prinosila bogovima svaki dan tri puta, prije nego što bi je svećenici odnijeli kući i jeli.

Većina hrane koju su svećenici konzumirali bila je prepuna zasićenih masnoća, što bi danas takvu prehranu kvalifikovalo kao nezdravu i brzu. Jeli su posebnu vrstu hljeba natopljenu masnoćom, dok su kolače pravili sa životinjskom ili biljnom masnoćom.

Često su konzumirali meso guske, koja sadrži oko 63 posto masnoće. U današnje vrijeme doktori dnevno ne preporučuju više od 30 posto masnoće. Ovako nezdrava prehrana bila je tipična za vladajuću klasu.

Nedavnim skeniranje 16 mumificiranih svećenika, utvrđeno je kod njih devet da su imali začepljene arterije i sve predispozicije za različita srčana oboljenja.

"Začepljenje arterija, uzrokovano hranom bogatom masnoćama nije pošast modernog vremena. To se i ranije dešavalo", rekla je za Daily Mail prof. Rosalie David, voditeljica istraživanja.

Siromašniji Egipćani nisu imali ovakvih problema, jer su pretežno jeli voće i povrće. S obzirom da je mumificiranje bilo rezervisano samo za više klase, ne postoje ostaci ljudi iz nižih klasa.