{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ECJ zabranio patentiranje embrionalnih matičnih stanica

F
19.10.2011. u 10:32
0
0
ECJ zabranio patentiranje embrionalnih matičnih stanica
0
ECJ zabranio patentiranje embrionalnih matičnih stanica
Evropski sud pravde (ECJ) u utorak je donio odluku prema kojoj se nijedan postupak koji uključuje izdvajanje matičnih stanica iz ljudskog embrija, pri čemu se embrij uništava, ne može patentirati, a ta bi odluka mogla imati velik utjecaj na daljnja medicinska istraživanja.
Presuda Evropskog suda pravde odnosi se na metodu pretvaranja ljudskih matičnih stanica iz embrija u stanice živčanog sistema. Metodu je izumio Oliver Bruestle s Univerziteta u Bonnu. Prema odluci najvišeg suda Evropske unije, na tek oplođeno ljudsko jajašce pravno se može gledati kao na ljudski zametak.

Odluka suda smatra se presudnom za primjenu matičnih stanica kod liječenja niza bolesti - od Parkinsonove do sljepoće. "Korištenje ljudskog embrija u terapeutske ili dijagnostičke svrhe kada se primjenjuje na sam embrij i koristi mu, može se patentirati", stoji u saopćenju ECJ-a, a prenosi BBC.

"No, njegovo korištenje radi znanstvenih istraživanja ne može se patentirati. Postupak koji uključuje izdvajanje matičnih stanica iz ljudskog embrija u fazi blastociste, pri čemu se embrij uništava, ne može se patentirati." Blastocista je oplođeno jajašce staro nekoliko dana u kojemu se odvija dioba stanica.

Sve je počelo nakon što je Greenpeace tužio njemačkog znanstvenika Olivera Bruestlea, koji je 1997. prijavio patent na postupak liječenja živaca uz pomoć matičnih stanica dobivenih iz ljudskih zametaka.

Znanstvenici koji se bave matičnim stanicama strahovali su od ovakve odluke, jer bi mogla usporiti istraživanja i razvoj područja koja bi trebala biti izvor mnogih metoda liječenja u 21. stoljeću. No, u skladu sa sudskom ekspertizom Evropskog suda ovakva patentiranja uskoro bi se mogla zabraniti u cijelom EU-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: