Nauka
0

Dvije sonde istražuju nastanak Mjeseca

SRNA
Američka svemirska agencija NASA lansirala je iz Cape Canaverala, na Floridi, dvije sonde koje treba da naprave mapu unutrašnjosti Mjeseca da bi se bolje razumjelo njegovo nastajanje, a time i nastajanje Zemlje.

Sonde nazvane "grail A i B", u svemir je odnijela raketa "Delta 2".

"Prve indicije kažu da je sve dobro", rekao je David Liman iz NASA-e.  Kako je i bilo planirano, sat i po nakon  lansiranja, dvije sonde, teške po 200 kilograma, razdvojile su se od rakete. Lansiranje, planirano za četvrtak, odgađano  je dva dana zbog vjetra. 

Sonde, koje su lansirane u dubotu,  na odredište će stići za tri i po mjeseca, pošto pređu četiri miliona kilometara. Trebalo bi da stignu na Mjesec oko Nove godine.

Naučnici se nadaju da će pomoću sondi otkriti tajne Mjeseca i da će razumjeti kako su se razvijali Mjesec, Zemlja i druge stjenovite planete. "Rail A i B" treba veoma precizno da izmjere gravitaciju Mjeseca, utvrde raspored njegove mase, debljinu i sastav unutrašnjih slojeva, sve do jezgra Mjeseca. "'Grail' je prva misija kojom se utvrđuje unutrašnja struktura Mjeseca", rekao je Bobi Fogel, jedan od šefova te misije.

O unutrašnjosti Mjeseca malo se zna. Prema jednoj studiji objavljenoj proljetos u časopisu "Science",  u dubini Mjeseca ima vode proporcionalno koliko i u Zemlji. Prema Mariji Zuber, naučnom direktoru Misije "grail", tek treba dokazati da li Mjesec, slično Zemlji, ima gvozdeno jezgro, ili je ono od drugog materijala.

Obje sonde  biće  na istoj, niskoj orbiti oko Mjeseca. Leteći oko njega na 50-tak kilometara visine, mjeriće promjene gravitacije - zbog neke planine, kratera ili mase ispod površine koju prelijeću. Instrumenti na sondama će tačno mjeriti promjene putanje i brzine sondi što će naučnici pretvoriti u detaljnu mapu gravitacionog polja Mjeseca. Mjerenje gravitacije trajaće 82 dana.
Od 1957. kada je počelo svemirsko doba, Mjesec je bio cilj 109 misija, od kojih je šest iz programa "Apolo"   NASA, imalo ljudske posade, a 12 ljudi hodalo je površinom Mjeseca i donijelo na Zemlju 863 kilograma kamenja i prašine koji se još analiziraju - prenosi "Deutsche Welle".