Čanovi ISS-a
0

Dva ruska kosmonauta izašla u svemir

FENA
Modul Pirs
Modul Pirs
Dva ruska kosmonauta, članovi posade Međunarodne svemirske stanice (ISS), započela su u srijedu šestosatni boravak u svemiru, ali nisu uspjela iz prvog puta lansirati jedan mikrosatelit, saopćeno je iz ruskog Centra za kontrolu svemirskih letova.

Sergej Volkov i Aleksandar Samokutijajev su u 14.50 sati otvorili vrata Modula Pirs na ISS-u, sa 20 minuta zakašnjenja, naveo je Centar, na koji se pozivaju ruske agencije.

Trebalo je da dva kosmonauta lansiraju jedan mikrosatelit koji bi obavio istraživanja i objavio signale na 17 jezika, u znak sjećanja na pedesetu godišnjicu historijskog leta u svemir Jurija Gagarina 12. aprila 1961.

Na početku operacije pojavila se samo jedna od dvije antene mikrosatelita, što je zvaničnike svemirske industrije koji su direktno pratili operaciju na divovskom ekranu u ruskom Centru za kontrolu svemirskih letova u predgrađu Moskve navelo da prekinu manevar, javio je AFP.

Na kraju, "donesena je odluka da se lansira mikrosatelit sa samo jednom antenom", saopćio je Centar.

Tokom izlaska iz ISS-a kosmonauti treba da fotografiraju portrete Gagarina i oca sovjetskih svemirskih programa Sergeja Korolijeva.