Veličina je ipak važna
0

Dužina prstenjaka utiče na muški libido

Sarajevo-x.com
Kada je u pitanju pronalaženje partnera, čini se da je veličina ipak važna.

Dužina prstenjaka (četvrtog prsta) može biti povezana s libidom muškarca, otkrili su naučnici. Preciziraju da je ona određena nivoom muških i ženskih hormona još u maternici. Što je više testosterona - muškog spolnog hormona - prstenjak bebe će vjerovatno biti duži.

Njihova studija objašnjava zašto je kod muškaraca četvrti prst obično duži od drugog, dok je kod žena obično obrnuta situacija. Dužina prstenjaka prethodno je povezivana s brojem spermija, agresivnim ponašanjem, seksualnom orijentacijom i sportskom sposobnošću, dok je visok nivo testosterona povezan s višim seksualnim nagonom.

Američki biolozi sad ističu da je četvrti prst prepun receptora za spolne hormone. Zaključci su izvedeni nakon testiranja na miševima, gdje je ustanovljeno da miševi izloženi većem nivou ženskog hormona estrogena imaju manje prednje nožice i "feminiziraniji su" u odnosu na miševe koji su bili više izloženi testosteronima.

Rezultati bi mogli imati utjecaja na bolesti povezane s hormonskim balansom, kao što su rak prostate i dojke, prenosi Daily Mail.