Nauka
0

Dugonoge osobe privlače i muškarce i žene

Sarajevo-x.com
Duge noge uslov su za manekenke i manekene, ali poljski naučnici su otkrili da i "obični" ljudi jednako preferiraju partnere/partnerice dugih nogu. Ipak, pretjerano duge i neproporcionalne noge mogu odbiti ljude.

Par dugih i lijepih nogu san je svake žene pa i ponekog muškarca, a osim toga, duge noge su i jedan od preduslova za bavljenje manekenstvom. No poljski naučnici su otkrili da se duge noge sviđaju svima - i muškarcima i ženama, čak i onima koji nisu ljubitelji manekenki i manekena.

Naučnici sa Univerziteta u Wroclawu ispitivanje su izvršili na 218 muškaraca i žena. Ispitanici su trebali ocijeniti slike muškaraca i žena kojima je dužina nogu bila suptilno različita.

Ispitanici su generalno preferirali osobe s 5% dužim nogama, ali ukoliko je dužina premašivala 10% - ispitanici bi mijenjali mišljenje.

Glavni naučnik studije Boguslaw Pawlowski je objasnio kako se duge noge dovode u vezu sa zdravim ljudima te da, iako je studija obavljena u Poljskoj, percepcija o dugim nogama važi za sve ljude bez obzira o porijeklu.

Kraće noge su se ranijim studijama dovodile u vezu s oboljenjima jetre, kardiovaskularnog sistema te dijabetesa.