Holandsko istraživanje
9

Drveće odumire zbog Wi-Fi zračenja

Sarajevo-x.com
Istraživanje holandskih naučnika je pokazalo da zračenje Wi-Fi mreže oštećuje drveće koje se nalazi u blizini bežičnog routera.

Alarmantni podaci ovog istraživanja ukazuju da Wi-Fi zračenje oštećuje koru drveta i uzrokuje opadanje lišća, a sada se postavlja pitanje da li utiče negativno i na ljudsko tijelo, piše "Daily Mail".

Vlasti u gradu Alphen aan den Rijn u zapadnom dijelu Holandije su naredile istraživanje prije pet godina nakon što su uočene neobjašnjive anomalije na drveću koje nisu mogle biti uzrokovane nekom virusnom infekcijom.

Naučnici su uzeli 20 stabala jasena i izlagali ih različitim vrstama zračenja tokom tri mjeseca.

Stabla su bila izložena zračenju šest izvora sa frekvencijama od 2.412 do 2.472 MHz i snazi od 100 mW na udaljenosti od 50 cm.

Lišće na stablima koje je bilo izloženo Wi-Fi zračenju je doživjelo promjene na gornjoj i donjoj strani, što je na koncu dovelo do odumiranja.

Naučnici su također otkrili da Wi-Fi zračenje usporava rast kukuruza.

U Holandiji oko 70% stabala u gradskim sredinama pokazuju iste simptome, za razliku od 10% prije pet godina. Drveće u gusto pošumljenim predjelima nije oštećeno.

Naučnici još uvijek nisu zvanično objavili rezultate istraživanja jer žele pronaći još ćvršće dokaze za svoje tvrdnje.

Holandska zdravstvena organizacija je izdala saopštenje u kojem stoji: "Istraživač sa Univerziteta Wageningen je izjavio da su ovo prvi rezultati koji nisu potvrđeni ponovljenim istraživanjem. On upozorava da još uvijek nema čvrstih dokaza da Wi-Fi zračenje oštećuje drveće i druge biljke".

Drugi naučnici su izrazili skepticizam o preliminarnim rezultatima istraživanja. istraživanje će biti razmatrano na konferenciji u februaru sljedeće godine.

U BBC-jevom dokumentarnom filmu iz 2007. godine su objavljeni podaci da je Wi-Fi zračenje čak pet puta veće od zračenja mobilnih telefona.