{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Društvenost zavisi od veličine amigdale u mozgu

S
30.12.2010. u 20:05
0
7
Društvenost zavisi od veličine amigdale u mozgu
0
Društvenost zavisi od veličine amigdale u mozgu
Naučnici su otkrili dio mozga koji ima ključnu ulogu u društvenosti jedne individue, javlja "Telegraph".
Regija u mozgu u obliku badema, koja je poznata pod nazivom amigdala, uveliko određuje koliko će osoba biti društvena.

Eksperti su ranije ustanovili da su primati, poput majmuna i čimpanzi, koji imaju veću amigdalu, dio veće grupe, te da se više "druže". Sada tvrde da isto važi i za ljude.

"Poznato nam je da primati koji duže žive u većim grupama imaju veću amigdalu. Posmatrali smo i ljude, te smo otkrili da je veličina amigdale u pozitivnoj korelaciji sa veličinom i kompleksnošću društvenih mreža kod odraslih ljudi", rekla je prof. Lisa Barrett.

Naučnici su rekli da nisu uspjeli pronaći nikakvu vezu između društvenosti i neke druge regije u mozgu osim amigdale, što ih je dovelo do zaključka da je veličina amigdale zaista povezana sa kvalitetom društvenog života.

"Veza između veličine amigdale i veličine društvene mreže, kao njena kompleksnost su posmatrani kod starijih i mlađih individua, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Ustanoveljna je veza sa amigdalom", rekao je koautor istraživanja prof. Bradford Dickerson.

Naučnici su ispitali 58 volontera o veličini i kompleksnosti njihovih društvenih mreža. Volonteri su odgovorili na standardne upitnike kojima je utvrđen broj društvenih kontakata koje svaka individua održava, kao i broj različitih društvenih grupa kojima ovi kontakti pripadaju.

Učesnici starosne dobi od 19 do 83 godine su prošli MRI skeniranje kako bi se dobile informacije o strukturi različitih struktura mozga, uključujući veličinu amigdale.

Naučnici su rekli da je ljudska amigdala evoluirala kako bi se djelomično nosila sa kompleksnim društvenim životom čovjeka. Često se povezuje sa emocijama, posebno sa strahom.

"Nastavljamo sa istraživanjem kako bi razumjeli i saznali više o tome kako je amigdala, a i druge moždane regije, povezana sa ponašanjem ljudi u društvu. U saradnji sa drugim naučnicima pokušavamo razumjeti abnormalnosti u ovim moždanim regijama koje mogu negativno utjecati na društvenost zbog neuroloških i psihijatrijskih poremećaja", dodala je Barrettova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: